हनुमान चालीसा हिंदी में पढ़िए Hanuman chalisa in hindi

Hanuman chalisa का पाठ हमें रोज करना चाहिए। हनुमान चालीसा पाठ करने से भूत प्रेत आस पास नहीं फटकते है और हमारे अंदर जो डर होता है वो भी दूर भागता है। हनुमान चालीसा भारत के साथ साथ पूरी दुनिया में प्रचलित है और हिन्दू धर्म में तो इसका काफी ऊँचा स्थान है। हनुमान चालीसा कवि तुलसीदास जी ने लिखी है उन्होंने राम चरित्र मानस की रचना भी की है।
दोहा :
श्रीगुरु चरन सरोज रज, निज मनु मुकुरु सुधारि
बरनऊं रघुबर बिमल जसु, जो दायकु फल चारि
बुद्धिहीन तनु जानिके, सुमिरौं पवन कुमार
बल बुद्धि बिद्या देहु मोहिं, हरहु कलेस बिकार

Hanuman Chalisa in hindi

जय हनुमान ज्ञान गुन सागर
जय कपीस तिहुं लोक उजागर!

रामदूत अतुलित बल धामा
अंजनि-पुत्र पवनसुत नामा!

महाबीर बिक्रम बजरंगी
कुमति निवार सुमति के संगी!

कंचन बरन बिराज सुबेसा
कानन कुण्डल कुंचित केसा!

हाथ बज्र औ ध्वजा बिराजै
कांधे मूँज जनेउ साजे!

शंकर सुवन केसरीनंदन
तेज प्रताप महा जग वंदन!

बिद्यावान गुनी अति चातुर
राम काज करिबे को आतुर!

प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया
राम लखन सीता मन बसिया!

सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा
बिकट रूप धरि लंक जरावा!

भीम रूप धरि असुर संहारे
रामचंद्र के काज संवारे!

लाय सजीवन लखन जियाये
श्री रघुबीर हरषि उर लाये!

रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई
तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई!

सहस बदन तुम्हरो जस गावैं
अस कहि श्रीपति कण्ठ लगावैं!

सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा
नारद सारद सहित अहीसा!

जम कुबेर दिगपाल जहाँ ते
कबि कोबिद कहि सके कहाँ ते!

तुम उपकार सुग्रीवहिं कीन्हा
राम मिलाय राज पद दीन्हा!

तुम्हरो मंत्र बिभीषन माना
लंकेस्वर भए सब जग जाना!

जुग सहस्र जोजन पर भानु
लील्यो ताहि मधुर फल जानू!

प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं
जलधि लांघि गये अचरज नाहीं!

दुर्गम काज जगत के जेते
सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते!

राम दुआरे तुम रखवारे
होत न आज्ञा बिनु पैसारे!

सब सुख लहै तुम्हारी सरना
तुम रक्षक काहू को डर ना!

आपन तेज सम्हारो आपै
तीनों लोक हांक तें कांपै!

भूत पिसाच निकट नहिं आवै
महाबीर जब नाम सुनावै!

नासै रोग हरे सब पीरा
जपत निरंतर हनुमत बीरा!

संकट तें हनुमान छुड़ावै
मन क्रम बचन ध्यान जो लावै!

सब पर राम तपस्वी राजा
तिन के काज सकल तुम साजा!

और मनोरथ जो कोई लावै
सोई अमित जीवन फल पावै!

चारों जुग परताप तुम्हारा
है परसिद्ध जगत उजियारा!

साधु-संत के तुम रखवारे
असुर निकंदन राम दुलारे!

अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता
अस बर दीन जानकी माता!

राम रसायन तुम्हरे पासा
सदा रहो रघुपति के दासा!

तुम्हरे भजन राम को पावै
जनम-जनम के दुख बिसरावै!

अन्तकाल रघुबर पुर जाई
जहाँ जन्म हरिभक्त कहाई!

और देवता चित्त न धरई
हनुमत सेइ सर्ब सुख करई!

संकट कटै मिटै सब पीरा
जो सुमिरै हनुमत बलबीरा!

जय जय जय हनुमान गोसाईं
कृपा करहु गुरुदेव की नाईं!

जो सत बार पाठ कर कोई
छूटहि बंदि महा सुख होई!

जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा
होय सिद्धि साखी गौरीसा!

तुलसीदास सदा हरि चेरा
कीजै नाथ हृदय मंह डेरा!

दोहा
पवन तनय संकट हरन, मंगल मूरति रूप
राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप

Hanuman chalisa ka Tamil, Telugu के साथ साथ और भी बहुत से भाषाओ में इसका अनुवाद हो चूका है।

Hanuman Chalisa in English or Hinglish

Doha

Shri Guru Charan Sarooja-raj Nija manu Mukura Sudhaari
Baranau Rahubhara Bimala Yasha Jo Dayaka Phala Chari
Budhee-Heen Thanu Jannikay Sumirow Pavana Kumara
Bala-Budhee Vidya Dehoo Mohee Harahu Kalesha Vikaara

Chaupai

Jai Hanuman gyan gun sagar
Jai Kapis tihun lok ujagar

Ram doot atulit bal dhama
Anjaani-putra Pavan sut nama

Mahabir Bikram Bajrangi
Kumati nivar sumati Ke sangi

Kanchan varan viraj subesa
Kanan Kundal Kunchit Kesha

Hath Vajra Aur Dhuvaje Viraje
Kaandhe moonj janehu sajai

Sankar suvan kesri Nandan
Tej prataap maha jag vandan

Vidyavaan guni ati chatur
Ram kaj karibe ko aatur

Prabu charitra sunibe-ko rasiya
Ram Lakhan Sita man Basiya

Sukshma roop dhari Siyahi dikhava
Vikat roop dhari lank jarava

Bhima roop dhari asur sanghare
Ramachandra ke kaj sanvare

Laye Sanjivan Lakhan Jiyaye
Shri Raghuvir Harashi ur laye

Raghupati Kinhi bahut badai
Tum mam priye Bharat-hi-sam bhai

Sahas badan tumharo yash gaave
Asa-kahi Shripati kanth lagaave

Sankadhik Brahmaadi Muneesa
Narad-Sarad sahit Aheesa

Yam Kuber Digpaal Jahan te
Kavi kovid kahi sake kahan te

Tum upkar Sugreevahin keenha
Ram milaye rajpad deenha

Tumharo mantra Vibheeshan maana
Lankeshwar Bhaye Sub jag jana

Yug sahastra jojan par Bhanu
Leelyo tahi madhur phal janu

Prabhu mudrika meli mukh mahee
Jaladhi langhi gaye achraj nahee

Durgaam kaj jagath ke jete
Sugam anugraha tumhre tete

Ram dwaare tum rakhvare
Hoat na agya binu paisare

Sub sukh lahae tumhari sar na
Tum rakshak kahu ko dar naa

Aapan tej samharo aapai
Teenhon lok hank te kanpai

Bhoot pisaach Nikat nahin aavai
Mahavir jab naam sunavae

Nase rog harae sab peera
Japat nirantar Hanumant beera

Sankat se Hanuman chudavae
Man Karam Vachan dyan jo lavai

Sab par Ram tapasvee raja
Tin ke kaj sakal Tum saja

Aur manorath jo koi lavai
Sohi amit jeevan phal pavai

Charon Yug partap tumhara
Hai persidh jagat ujiyara

Sadhu Sant ke tum Rakhware
Asur nikandan Ram dulhare

Ashta-sidhi nav nidhi ke dhata
As-var deen Janki mata

Ram rasayan tumhare pasa
Sada raho Raghupati ke dasa

Tumhare bhajan Ram ko pavai
Janam-janam ke dukh bisraavai

Anth-kaal Raghuvir pur jayee
Jahan janam Hari-Bakht Kahayee

Aur Devta Chit na dharehi
Hanumanth se hi sarve sukh karehi

Sankat kate-mite sab peera
Jo sumirai Hanumat Balbeera

Jai Jai Jai Hanuman Gosahin
Kripa Karahu Gurudev ki nyahin

Jo sat bar path kare kohi
Chutehi bandhi maha sukh hohi

Jo yah padhe Hanuman Chalisa
Hoye siddhi sakhi Gaureesa

Tulsidas sada hari chera
Keejai Nath Hridaye mein dera

Doha

Pavan Tanay Sankat Harana
Mangala Murati Roop
Ram Lakhana Sita Sahita
Hriday Basahu Soor Bhoop

लक्ष्मी चालीसा पढ़ने के लिए आप यहाँ click करे

1 thought on “हनुमान चालीसा हिंदी में पढ़िए Hanuman chalisa in hindi”

Leave a Comment